Rychlé odesílání zásilek 🚚             Nabízíme kvalitní řemeslné chilli omáčky 🔥             Největší výběr chilli omáček z Hot Ones show a Mr. Kubelík show na jednom místě 💥

Co jsou chilli omáčky?

Pálivá chilli omáčka je v podstatě jakákoli omáčka, která obsahuje chilli papričky – bez ohledu na konzistenci, strukturu nebo viskozitu.

Pokud se ponoříte trochu hlouběji do odvětví chilli omáček, objevíte zcela nový svět odrůd a receptů  pálivých chilli omáček. Některé z nich byly upravovány a zdokonalovány z generace na generaci, zatímco jiné jsou vyjádřením regionálních potravinářských tradic a kultur jídla. Chilli omáčky přichází v nekonečných variantách, příchutích a sílách pálivosti a po celém světě jsou pálivé omáčky ceněným zvýrazňovačem chuti, kořením, třešničkou na dortu nebo „To je přesně to, co jsem potřeboval!“

První komerční pálivé omáčky ve Spojených státech pocházejí již z počátku 19. století. Nejstarší existující výrobce byl založen v roce 1868 a je to... uhodli jste správně! - Tabasco. Tehdy byla a stále je myšlenka, že by se chilli omáčka měla používat na stejné úrovni jako sůl a pepř.

Za posledních 10 let počet výrobců chilli omáček ohromně vzrostl a lze s jistotou říci, že používání chilli omáček vedlo k menší potravinářské revoluci. To, co bylo v 19. století myšleno jako zpestření k vylepšení nudného, monotónního jídla, se teď stalo hitem a touhou dodat našemu jídlu ještě více chuti a ještě více chuťových vjemů.

Tady je několik příkladů toho, jaké chilli omáčky můžou být:

Hot sauce nebo Classic hot sauce
Tento styl je omáčka na bázi octa obsahující tepelně zpracované nebo fermentované pyré z chilli papriček ve všech úrovních pálivosti. Některé jdou přímo do lahviček, jiné se skladují několik let: například v dubových sudech. Tato pálivá omáčka se používá hlavně jako přílohová omáčka, ale dá se použít také jako přísada k vaření různých jídel. Tradiční výroba pálivé omáčky se rozšířila po celém světě a vyrábí se ve Stavangeru, Havaji, New Yorku a Malawi. Zejména v posledních 10 letech se výroba pálivých omáček a množství odrůd, které se používají rozšířily do rozměrů, ze kterých musí mít radost každý milovník chilli.

Louisianská omáčka
Jednoduché složení, která se skládá z Jalapeño, Cayennského prášku nebo papriček Tabasco. Často se fermentuje a vždy se cedí, aby se chilli omáčka zředila a zjemnila.

Karibská omáčka
Silnější pálivá omáčka založená například na chilli paprikách Habanero nebo Scotch Bonnet. Hustší než tradiční omáčka „Louisiana Style“ a často slazená ovocem nebo ochucená hořčicí. Volnější a tropičtější přístup k pálivé omáčce. Dirty Dick’s vytvořili úžasnou karibskou omáčku, kterou najdete zde. Je to jedna z našich nejoblíbenějších omáček na trhu.

Asijská
Slabší, asijská odrůda. Nejznámější je Sriracha, jejíž základ tvoří fermentované červené chilli. Použít se dá více druhů. Naší nejoblíbenější je s Jalapeno od Sauce Shopu, kterou najdete zde.

Mexická/jihozápadní omáčka
Mnoho různých chutí a silných tónů. Vyrobena z klasických, mexických chipotle chilli (uzené Jalapeños/Moritas) - jemná alternativa k mírně silnějším Piguin chilli z mexického federálního státu Tabasco. Jedna z nejoblíbenějších Tex-Mex omáček v Americe je Secreat Aardvark Habanero, ve které jsou mimo jíné pečená rajčata a má příjemnou pálivost 3/5. Můžete ji koupit zde.

Picante („pikantní“) omáčka
Omáčka vyrobená z rozmixovaných rajčat, nakrájené cibule, česneku, octa, typicky Jalapeños/Morita, ale ne koriandr. Často se používá jako přísada do jiných omáček nebo jako dip.

Sambal Oelek [Sambal = omáčka]
Chilli omáčka/pasta z Indonésie. Sambal oelek může obsahovat Cabe Rawit nebo (Birds Eye) chilli, česnek, šalotku, limetkovou šťávu a palmový cukr. Sambal je populární také v Malajsii, na Srí Lance a v Singapuru a cestou se rozšířil do Nizozemska. Sambal je často popisována jako indonéská pochoutka, ale v Asii se vyskytuje v nesčetném počtu druhů a chutí.

Salsas [Salsa = omáčka]
Salsy jsou hustší než pálivé omáčky a obsahují mnohem více koření/bylin: například koriandr, bazalku a třtinový cukr. Většinou se vyrábí čerstvé rovnou ke konzumaci. Salsy přicházejí v nesčetných místních i globálních verzích.

Taco omáčka
Omáčka, která se vaří a poté mixuje, vyrobená z chilli a cibule ve sladkém rajčatovém základu. Používa se na... uhodli jste! - Tacos.

Enchilada omáčka
„Opravdová“ omáčka z oleje a mouky, ochucená susšeným chilli, česnekem, oreganem, kmínem, solí s kuřecím nebo zeleninovým vývarem.

BBQ omáčky
Často rajčatový/kečupový základ, do kterého se přidává ocet, chilli, koření a cukr. Určitě to znáte z grilování. Kombinace sladkého a BBQ umami je perfektní na letní večery ke grilu. Zkuste třeba medovou BBQ omáčku s chipotle od Sauce Shop.

Orientální omáčka
Omáčka ze sójové nebo rybí omáčky se sambal nebo chilli pastou. Vyskytuje se v nesčetných variacích v závislosti na zemi a jejích tradicích. Je to taková podkategorie pálivých omáček, protože ji skoro žádní výrobci chilli omáček navyrábí.

Sauce Shop Sada Chilli Omáček

Sauce Shop Sada Chilli Omáček

Skladem
695 Kč 735 Kč
🔥 Pálivost 2/5, 3/5
Přírodní chuť papriček v těchto omáčkách potěší každého, kdo má rád jednoduché a plné chutě bez dalších přísad. Pálivost omáček vás provede…